http://poddradiohuset.se/wp-content/uploads/2013/05/utvecklingssamtalet.jpg
 • #20 Utvecklingsåret 2015 – ett superutvecklingsår med risker, utmaningar och några framgångar
 • #19 Sista chansen på klimattoppmötet i Paris
 • #18 När militären gömmer sig bakom biståndet
 • #17 Utrikesjournalistik från livmodern
 • #16 Gangnam Style eller Swahili sound - utveckling på gott och ont i Sveriges första biståndsländer
 • #15 En skicklig plan för att lösa flyktingkrisen
 • #14 När Daniel Ortega gav Sveriges ambassadör fingret
 • #13 Sida - en 50-årig historia av solidaritet, smörjmedel och resultathets
 • #12 Tintin i Kongo – Svenska tidningars bild av Afrika
 • #11Sidas tidning – Från smygpropaganda till livsstilsmagasin, och sen?
 • #10 Så får du ut mest av Almedalen
 • #9 Bai bang - den största biståndsskandalen
 • #8 Show me the money
 • #7 Det svenska biståndets vita elefant
 • #6 SRHR-frågor i motvind eller medvind?
 • #5 Kelibiaskandalen
 • #4 Bistånd och näringsliv i samverkan?
 • #3 Landgrabbing
 • #2 Sidas marmorhallar
 • #1 Feministisk utvecklingspolitik

Om
Utvecklingssamtalet

Tidningen OmVärldens podd där du möter gäster som tillsammans med redaktionen fördjupar och analyserar aktuella utvecklingsfrågor. En podd för dig som vill veta mer.

 1. 1#20 Utvecklingsåret 2015 – ett superutvecklingsår med risker, utmaningar och några framgångar
  Året som gått har inom biståndsbranschen gått under namnet superutvecklingsåret. Tre stora internationella konferenser la grunden för hur världens länder ska tackla de mest brinnande utvecklingsfrågorna de kommande 15 åren. Det var året då näringslivet skulle ta en mer aktiv roll i finansiering av utveckling och Sverige slog ett slag för feminismen, men allt kom att överskuggas av flyktingkrisen. Och samtidigt försökte EU folkbilda om biståndet. Hur gick det? Tillsammans med Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka sammanfattar OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer utvecklingsåret 2015.
 2. 2#19 Sista chansen på klimattoppmötet i Paris
  Domedagsprofetiorna inför FN:s klimattoppmötet i Paris har varit flera. Sveriges klimatguru Johan Rockström har talat om det som den sista chansen, men vad står egentligen på spel? Ett samtal med Anna Axelsson, policyrådgivare i klimatfrågor på Diakonia, Per-Erik Åberg, meteorlog på Sveriges television och Tom Arnbom, expert på frågor kring biologisk mångfald på Världsnaturfonden (WWF). Programledare: Erik Halkjaer.
 3. 3#18 När militären gömmer sig bakom biståndet
  Vad händer när en svensk militär insats kommer för nära en svensk biståndsinsats? Utvecklingssamtalet den här gången tar upp gråzonen mellan militära insatser och bistånd. Ett samtal med Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Folkpartiet, Anna-Karin Johansson, generalsekreterare på Svenska Afghanistankommittén och frilansjournalisten Urban Hamid. Programledare: Erik Halkjaer.
 4. 4#17 Utrikesjournalistik från livmodern
  Vem får vara utrikeskorrespondent och hur ser dagens utrikesjournalistik ut i en postkolonial, alltmer globaliserad värd? Ett samtal med frilansjournalisten Khazar Fatemi, folkhögskoleläraren Carmen Valer Blanco och medieforskaren Anna Roosvall. Programledare: Clara Lee Lundberg.
 5. 5#16 Gangnam Style eller Swahili sound - utveckling på gott och ont i Sveriges första biståndsländer
  Sveriges första biståndsland, Sydkorea, var en gång ett av världens fattigaste länder. Idag är det ett av de rikaste. Sveriges andra biståndsland, Tanzania har det gått sämre för. Varför? Marknadsekonomi mot biståndsberoende, menar många, men så enkelt är det inte. Sydkorea hade aldrig gjort sitt utvecklingssprång utan bistånd, för det går inte bara att säga att ju mindre bistånd desto mer utveckling. Ett spännande samtal om utvecklingspolitik på gott och ont. Gäster Gun-Britt Andersson, Anders Östman och Jesper Bengtsson. Programledare: Mats Sundgren.
 6. 6#15 En skicklig plan för att lösa flyktingkrisen
  60 miljoner människor på flykt. Ett Europa som stänger gränserna och ett humanitärt system som inte fungerar. Går det att lösa den värsta flyktingkrisen i världen sedan andra världskriget? Svaret är tveklöst ja, men det kommer krävas politiska uppoffringar, mer effektivt använda resurser och ett långsiktigt engagemang från människor i gemen. Möjligen döljer krisen ett embryo till en politisk folkrörelse som kan bli svår att ignorera. Gäster: Ulrika Modéer, statssekreterare, Melker Måbeck, Svenska Röda Korset och Erik de la Reguera, journalist och författare. Programledare: Erik Halkjaer
 7. 7#14 När Daniel Ortega gav Sveriges ambassadör fingret
  Det började som en kärlekshistoria. Med fotogenlampor spred svenskt bistånd ljus över den nicaraguanska revolutionen 1979. 31 år senare gav revolutionärerna Sverige fingret och det statliga svenska biståndet var en saga all. Nu ska istället en kinesisk företagare sprida ljus över Nicaragua, genom att bygga en kanal. Vad hände med det svenska biståndet? Har Nicaraguas president Daniel Ortega blivit galen? Gäster: Lena Hjelm Wallén, Jocke Nyberg och Maria Tegborg. Programledare: Erik Halkjaer.
 8. 8#13 Sida - en 50-årig historia av solidaritet, smörjmedel och resultathets
  Inspelat live inför publik på Sverige i världen-torget på almedalsveckan i Visby 2015.
 9. 9#12 Tintin i Kongo – Svenska tidningars bild av Afrika
  Inspelat live inför publik på Sverige i världen-torget på almedalsveckan i Visby 2015.
 10. 10#11Sidas tidning – Från smygpropaganda till livsstilsmagasin, och sen?
  Inspelat live inför publik på Sverige i världen-torget på almedalsveckan i Visby 2015.
 11. 11#10 Så får du ut mest av Almedalen
  Nu är det dags för årets almedalsvecka, en av årets största debattarenor för både politiska frågor i allmänhet och ett gäng branscher och områden i synnerhet – inte minst bistånds- och utvecklingsfrågorna. Vad går almedalsveckan ut på och vad ska den som besöker Visby tänka på? Vi tar pulsen på Almedalen inför årets vecka och ger de bästa tipsen tillsammans med Brit Stakston, kommunikationsrådgivare och bl. a medgrundare av Blank Spot Project, Carl Lagerqvist, chef för Public Affairs Rädda Barnen och Noak Löfgren, grundare av Biståndsdebatten.se, tidigare projektledare på FUF. Programledare: Fredrik Wass, redaktör på OmVärlden.
 12. 12#9 Bai bang - den största biståndsskandalen
  Om pappersbruket i Bai Bang, Vietnam. Det utan tvekan mest omdiskuterade och skandalomsusade bistånd som Sverige någonsin gett. Men var det ett bra bistånd? Hur gick det sen? Gäster: Christina Rehlen, Ann Marie Fallenius och Börje Ljunggren. Programledare: Mats Sundgren


 13. 13#8 Show me the money
  Kommer ni ihåg millenniemålen? De där åtta målen som sattes av FN för att göra världen till en bättre plats. De skulle vara uppnådda i år, men så blir det inte. I juli möts representanter från hela världen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att prata om hur de nya målen, som nu är 17 till antalet. Men hur ska dessa finansieras? Gäster: Peter Sörbom, policysamordnare på Concord Sverige, Mussie Ephrem, handläggare för Afrikas horn och Kenya på Forum Syd och Annika Sundén, chefsekonom på Sida. Programledare: Erik Halkjaer.
 14. 14#7 Det svenska biståndets vita elefant
  Den dramatiska historien om hälsolaboratoriet i Guinea-Bissau, Sidas ”vita elefant”. Trots varningssignaler byggdes labbet på en hög teknisk nivå och drabbades snart av problem. Hur kunde Sverige och SIDA besluta att ge ett topputrustat labb till ett så underutvecklat land? Och hur gick det sen? Gäster: Ulla Andrén, Lars Rudebeck och Tuija Koivula. Programledare: Mats Sundgren.
 15. 15#6 SRHR-frågor i motvind eller medvind?
  Om rätten till sin egen kropp, om friheten att välja med vem och när man har sex. Om rätten att själv få bestämma när man vill ha barn och hur många barn man vill ha. Något som för oss i Sverige är en självklarhet. Eller? I avsnitt sex av Utvecklingssamtalet diskuterar OmVärlden sexuella och reproduktiva rättigheter tillsammans med Sara Österlund, Plan Sverige, Gunilla Hallonsten, Svenska kyrkan och Sofia Damm, Kristdemokraterna. Programledare: Victoria Gillberg.
 16. 16#5 Kelibiaskandalen
  Om fiskeskolan i Kelibia, Tunisien. Var det ett lyckat biståndsprojekt? Gäster: Anna Wieslander och Börje Wallberg. Programledare: Mats Sundgren.
 17. 17#4 Bistånd och näringsliv i samverkan?
  Kan bistånd och näringsliv samverka? Vilka möjligheter och risker finns? Gäster: Mikael Söderbäck (konsult) Jonas Borglin (Näringslivets Internationella Råd). Programledare Erik Halkjaer.
 18. 18#3 Landgrabbing
  Har inte alla rätten att äta sig mätta och odla mark på sina egna villkor? Gäster: Kerstin Jonsson Cissé (Sida), Karin Gregow (Form Syd), Rebecka Jalvemyr (FIAN-Sverige). Programledare: Erik Halkjaer.
 19. 19#2 Sidas marmorhallar
  Om skolbyggnadsprojektet i Etiopien. Skandal eller succé? Gäster: Anders Forsse, Ingrid Löfström Berg och Joachim Beijmo. Programledare: Mats Sundgren.
 20. 20#1 Feministisk utvecklingspolitik
  Gäster: Isabella Lövin och Sofia Arkelsten. Programledare: Erik Halkjaer